Menu Close

Cireres de la Muntanya d’Alacant

Les Cireres IGP de la Muntanya d’Alacant creixen en un microclima mediterrani temperat d’elevada pluviometria, amb temperatures fredes a l’hivern i temperades a la primavera, amb moltes hores de sol i un sòl calcari superior a la mitjana. La naturalesa afavoreix el cultiu d’aquesta cirera excepcional, a la qual el clima, l’aigua i el sòl del territori confereixen precocitat i la producció mitjana anual de la qual oscil·la entre 1.500.000 i 4.000.000 de kg.

Cultiu introduït pels romans i desenvolupat en l’època àrab, la temporada de cirera abasta de mitjan abril a la fi de juliol. Les varietats predominants són Burlat, com a varietat precoç, i Stark Hardy Geant, com a varietat de mitjana estació.

La zona de producció està situada al nord de la província d’Alacant i al sud de la província de València i comprén els municipis de Vall de Gallinera, Plans, Benimarfull, la Vall d’Alcalà, Almudaina, Vall d’Ebo, Ibi, Alcoi, Xixona, Muro d’Alcoi i Villena a Alacant i Ontinyent i Bocairent a València.

 
Les cireres de la Muntanya d'Alacant es cultiven al nord de la província d'Alacant i al sud de la província de València, en una zona de secà amb mínima incidència de plagues i malalties on les especials característiques del sòl i el clima mediterrani temperat ofereixen un producte de qualitat excepcional. La naturalesa afavoreix el cultiu de la cirera en aquest territori, amb una recol·lecció manual i acurada per a protegir i seleccionar el fruit quan aquest aconsegueix el seu grau òptim de maduresa. Les cireres de la muntanya d'Alacant són les més precoces i es caracteritzen per la dolçor, la polpa sucosa i consistent, la pell fina i el color roig intens.
La Indicació Geogràfica Protegida Cireres de la Muntanya d'Alacant certifica des de 1991 l'exquisida qualitat de les seues cireres, distingint-les amb el seu segell de qualitat IGP per a garantir la qualitat vinculada a l'origen i la sostenibilitat en els mètodes de producció i recol·lecció de les fruites.
Les cireres de la Muntanya d'Alacant tenen una composició nutricional que aporta múltiples beneficis a la nostra salut, principalment pel seu alt contingut en antocianines, que confereix gran poder antioxidant. Aquest mateix compost és el responsable de les seues propietats depuratives, ja que també ajuden a eliminar toxines, combatre el restrenyiment, regular els nivells de sucre en sang i enfortir el sistema immunològic.
Les cireres d'Alacant es cultiven en un paisatge de relleu muntanyenc, en el qual se succeeixen valls i cims sota l'influx de la mar Mediterrània. L'orografia marcada, muntanyenca i irregular, dona lloc a terrasses esculpides en la falda de la muntanya que només permeten una única línia d'arbres. Tot això conforma una imatge definida que aconsegueix la seua màxima esplendor durant l'època de floració.
Cada primavera se celebra la Festa de la Cirera, on s'homenatja aquesta fruita mitjançant xarrades, concursos, activitats i visites a camps de cirerers i a plantes d'envasament per a donar a conéixer un procés de manipulat totalment artesanal.