Menu Close

Videos Xufa de València

Els secrets de la xufa de València i l’orxata valenciana – Entrevista a Jose María Bou

En què es diferencia la xufa ecològica de la convencional? Quines propietats té la xufa de València? Com es distingeix de la d’altres llocs? Per què la xufa és considerat el superaliment valencià? Com reacciona la gent en provar l’orxata artesana? Per a conéixer les respostes a aquestes i altres preguntes res millor que conversar amb José María Bou, propietari de Xufes Bou. Una empresa amb més de 75 anys d’història dedicada al cultiu i la comercialització d’aquest producte tan genuïnament valencià.

La curació tradicional de la xufa de València, el secret d’una orxata deliciosa

Desde el mes de noviembre, en el que la chufa se cosecha en el campo, hasta finales de febrero y principios de marzo, se lleva a cabo un proceso fundamental para que la chufa se convierta en un producto ideal para hacer la deliciosa horchata de Valencia: la curación. La curación tradicional o el secado de la chufa se realiza en grandes plantas de secado y es un procedimiento por el cual la chufa va perdiendo naturalmente su humedad, pasando de un 45-50% hasta un 10% de humedad, momento en el cual ya se puede envasar y comercializar. El propietario de Chufas Bou, José María, Bou, explica como es este proceso lento y meticuloso, en el que la chufa se va acumulando primero en tomos más pequeños que aumentan en tamaño paulatinamente, con el objetivo de aguantar la humedad y que está se vaya perdiendo muy poco a poco. El resultado es que, de manera natural, la chufa transforma sus almidones en grasas y azúcares que le dan ese sabor tan especial y delicioso a la horchata de Valencia.

Com s’elabora l’orxata de xufa de València

T’has preguntat alguna vegada com s’elabora l’#orxata artesana d’Alboraia? En aquest vídeo podràs veure tots els passos del procés, des de la rentada de la xufa de #valencia de denominació d’origen fins a l’extracció de la deliciosa i refrescant orxata.

Propietats de l’orxata de xufa de València

La xufa és un tubèrcul que conté una matèria grassa amb unes propietats i beneficis similars a l’oli d’oliva. Per tant, l’#orxata de València és una beguda deliciosa i refrescant però també molt nutritiva.

Molt de Gust i la orxata de xufa de València

#moltdegust es desplaça a Alboraia #Valencia per a entrevistar el mestre orxater Carmelo Balaguer (Orxates Rin) i descobrir els secrets de la producció de la #orxata artesana, realitzada amb xufa de denominació d’origen de València http://www.chufadevalencia.org/. L’orxater https://horchateriarin.es/ ens explica totes les fases del procés d’elaboració artesana de la #horchata de #chufa: cultiu, assecat, elaboració i envasament.