Menu Close

Xufa de València

El cultiu de la xufa a la comarca valenciana de l’Horta Nord forma part de la cultura agrària més representativa de l’horta valenciana. Els seus sòls nets, drenats i rics en matèria orgànica posseeixen les característiques i condicions climàtiques idònies per a un cultiu que conforma el paisatge característic de l’horta valenciana.

Amb la xufa s’elabora l’orxata: una beguda única, refrescant, saludable, energètica, cent per cent valenciana i part essencial de la gastronomia i la cultura valencianes.

 
La producció de Xufa amb Denominació d'Origen abasta una extensió aproximada de 420 hectàrees i està principalment concentrada a l'Horta Nord i en alguns municipis de L'Horta Oest i Camp de Túria. Amb una producció mitjana de 3.500 tones principalment destinades al mercat interior, el cultiu de la xufa és font d'activitat econòmica i desenvolupament sostenible, ja que suposa el mitjà de vida principal de més de 500 agricultors experts. La climatologia de la zona intervé decisivament en la germinació, desenvolupament i producció de la xufa, la qual, al costat de les condicions edafològiques del terreny, proporciona el mitjà idoni per a obtindre un tubercle d'excepcional qualitat.
La Denominació d'Origen Protegida Xufa de València empara la producció de xufa i l'elaboració de l'orxata des de 1999 per a garantir la qualitat, la traçabilitat, la seguretat alimentària, l'autenticitat i l'origen de la xufa i l'orxata valencianes.
L'elevat contingut en proteïnes i la qualitat del greix de la xufa valenciana marca la diferència respecte a altres xufes, i destaca també pel seu sabor dolç i intens i la seua mida més gran i uniforme. La xufa posseeix propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut en midó i aminoàcids. A més de ser rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, el potassi i el ferro, és cardiosaludable pel seu elevat contingut en greixos insaturats, similars a les de l'oli d'oliva i la fruita seca. Puix que no conté lactosa ni gluten, l'orxata és una excel·lent opció per a persones intolerants a la lactosa o celíaques.
A Alboraia, bressol de la xufa i líder en producció d'orxata, el cultiu de la xufa presenta un extraordinari arrelament etnobotànic i històric, i així la plantació de xufa és un dels principals atractius d'una zona que conserva construccions tradicionals com alqueries, ermites, cases de llauradors o les típiques barraques valencianes. Alboraia ofereix un itinerari imprescindible per a conéixer l'orxata, producte estrela de la comarca. Al llarg de l'avinguda de l'Orxata es troben els locals més emblemàtics per a descobrir i degustar aquesta singular beguda acompanyada de fartons, dolç típic de la zona que es mulla en l'orxata.
En els últims anys els usos de la xufa i l'orxata s'han multiplicat en l'alta gastronomia per les múltiples possibilitats que ofereix. Mitjançant la utilització de tècniques innovadores, xefs com Ricard Camarena han elaborat receptes a base de xufa que aporten nous sabors i textures. La xufa també s'ha incorporat a licors, torrons, cerveses, olis, i fins i tot ha començat a utilitzar-se en cosmètica.