Menu Close

Vins de Finca

La denominació Vi de Finca és la màxima categoria que pot obtindre un vi a Espanya. Són vins originaris d’una ‘finca’, entenent per finca un paratge o lloc rural determinat amb unes característiques edàfiques de microclima particulars que ho diferencien i distingeixen d’unes altres del seu entorn. La Denominació de Finca serveix per a protegir el seu nom i manera d’elaborar, ja que està vinculada de manera tradicional i notòria al cultiu tradicional de les vinyes, dels quals s’obtenen vins amb trets i qualitats singulars.

A Espanya actualment existeixen 20 finques, de les quals quatre es troben a la Comunitat Valenciana. Els vins reconeguts com a vins de finca per la Unió Europea són Pago El Terrerazo, Los Balagueses, Vera de Estenas i Chozas Carrascal. Hi ha una cinquena finca, Pago de Tharsys, amb protecció nacional transitòria (PNT), és a dir, reconegut a escala nacional fins que la Unió Europea reconega la seua condició a escala comunitària.

Des de l’antiguitat, la finca ha definit la qualitat dels vins. Van adquirir prestigi i cotització els que procedien d’una finca determinada, influïts per l’orografia, l’orientació, el sòl i el subsol d’unes certes parcel·les.

 
La finca dels Balagueses es troba a la comarca Utiel Requena, en un entorn singular de gran biodiversitat que inclou pins, ametlers, oliveres i plantes aromàtiques. La seua especial ubicació dins del Parc Natural de les Hoces del Cabriel crea un microclima i un sòl ideals per al cultiu de la vinya. La vinya es troba a escassa distància del centre arqueològic Solana de les Pilillas, un lloc històric on els ibers ja van elaborar vi en el segle V a. C. i que és candidat de ser Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La finca presenta excel·lents sòls calcàris i franc arenosos amb plantacions predominants de Syrah i Garnacha Tintorera, a més d'una xicoteta parcel·la de Merlot i Chardonnay. Primer Vi de Finca ecològic d'Espanya, el seu vi elaborat amb Garnacha Tintorera i Merlot ha sigut valorat per James Suckling amb 94 punts i puntuat amb 92 per la Revista Wine Spectator .

La finca Chozas Carrascal es troba a Sant Antoni de Requena (València), en un terroir situat a 750-850 metres d'altitud sobre el nivell de la mar amb clima continental. La peculiar orografia del terreny confereix un microclima propi a vinyes de més de 20 anys perfectament aclimatats al seu terroir. Primera zona de la comarca a cultivar varietats foranes com cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, merlot, chardonnay i sauvignon blanc (1992), també cultiva les varietats autòctones boval (mantenen els ceps centenaris), ull de llebre, garnatxa negra, monastrell i macabeu per a oferir vins singulars amb raïm procedent d'una única vinya.

La seua zona de producció es troba a 800 m sobre el nivell de la mar i a 6,8 km de la població d'Utiel (València), equidistant de la mar Mediterrània i del clima extrem i fred de la ciutat de Terol. Un entorn on pins, carrasques i oliveres s'uneixen a les notes aromàtiques del timó, romer i fenoll per a abrigallar a la varietat Boval, que ocupa quasi dos terços de la superfície de cultiu de la Finca El Terrerazo. En la superfície acollida a la DOP El Terrerazo existeixen vinyes plantades en 1919 i 1948, la qual cosa reflecteix la tradició en el cultiu de la vinya, amb gust per vins de producció molt limitada, elaborats en una explotació agrícola familiar que aposta pels vins sostenibles, de viticultura i elaboració innovadores.

La zona delimitada Vera de Estenas es troba a Utiel (València), en un paratge que s'estén des de la Serra Juan Navarro fins a la Vega del riu Magre, a la vora de la rambla de Estenas, que voreja la finca i li dona nom. L'empresa 'Vera de Estenas Viñedos y Bodegas' és un celler familiar, amb una tradició vitivinícola que es remunta a 1876. Influenciada per les noves pràctiques vitivinícoles desenvolupades per Francisco Martínez Bermell en els anys quaranta del segle XX, el major impuls es va produir en 1981, quan els germans Martínez Roda van adquirir Vera de Estenas i van reconvertir la plantació, cultivant les varietats foranes cabernet sauvignon, merlot, i chardonnay al costat dels ceps de ull de llebre i boval. Els vins d'aquest paratge estan condicionats per les particulars característiques del sòl, orografia i climatologia, per a oferir vins estructurats i harmònics, amb un bouquet comú que es repeteix cada anyada.

Terra i sol confereixen a Pago de Tharsys 12 hectàrees de vinya ecològica situades al terme municipal de Requena (València). Tharsys és el nom geogràfic d'un lloc determinat on, principis del segle XIX, ja existien vinyes i s'elaboraven vins. Hui dia, aquest enclavament delimitat i amb característiques úniques permet obtindre raïm de màxima qualitat segons els preceptes de la viticultura ecològica. Amb la tècnica de la verema nocturna, practicada des de fa dècades al Pago de Tharsys, es garanteix una major qualitat de el raïm i es preserven a el màxim les aromes i característiques organolèptiques de el raïm per a obtindre vins més saludables, més aromàtics i amb major tipicitat d'aquesta zona delimitada. A més d'elaborar referències sota les denominacions d'origen Pago, Pago de Tharsys és un celler de referència en l'elaboració de caves, adscrita a la DO Cava de Requena.